• KIOS streeft naar handhaving: Gelijkspel na spannende strijd tegen Drachten

 • KIOS wist van de afgelopen vijf wedstrijden vier keer te winnen. De weg omhoog is ingeslagen en gezien de spannende poule heeft KIOS de punten hard nodig. Voordat Drachten - KIOS begon was al duidelijk dat Sparta gewonnen had van Ritola. Dit betekende dat KIOS, Sparta en Ritola allen op 8 punten zouden staan. Voor KIOS maar één doel en dat is twee punten pakken, zodat KIOS boven de degradatiestreep blijft staan.

  Drachten begon scherp en maakte binnen 15 seconden het eerste doelpunt. Na de 1-0 moest het publiek negen minuten wachten op het volgende doelpunt. KIOS stond verdedigend erg goed, Drachten kwam niet tot kansen. Daarentegen kreeg KIOS de kansen wel maar wist deze niet te benutten. Meerdere kansen draaiden uit de korf en tegen de verhouding in werd het niet 1-1 maar 2-0. 

  Het andere vak van KIOS had niet zo lang nodig om tot een doelpunt te komen. Janneke Lucas- de Lange maakte binnen 15 seconden de eerste voor KIOS en bracht de stand terug naar 2-1. Na de 2-1 werd er binnen 30 seconden twee keer gescoord. Zowel KIOS als Drachten wist een doelpunt te maken, 3-2 en het doelpunt van KIOS werd gemaakt door Ramon Karsten.

  De wedstrijd was van beide kanten matig. Voor KIOS de druk om weg te blijven van degradatie en Drachten was genoodzaakt te winnen om nog kans te maken voor het kampioenschap. Daarnaast wisten beide ploegen elkaar verdedigend vast te zetten. Beide ploegen konden vaak maar een of twee keer schieten per aanval. Dit zorgde voor enorme druk op dat ene schot. Dit was vooraf wel te verwachten, omdat KIOS en Drachten beiden een van de minst gepasseerde ploegen van de competitie zijn.

  KIOS wist na 12 minuten spelen voor het eerst gelijk te komen. Ramon Karsten maakte de 3-3. Lang duurde het niet want Drachten kwam direct met een antwoord en maakte de 4-3. Na de 4-3 nam KIOS heel even de regie in de wedstrijd. Binnen een minuut wisten Janita Zantinge en Danni Dingsté de eerste voorsprong op het scorebord te zetten, 4-5.

  KIOS wist de voorsprong te behouden tot 8-8. De doelpunten van KIOS werden gemaakt door Jarno Hein, Fleur Pruim en Janita Zantinge. In deze periode wist KIOS tot meer schoten per aanval te komen. Drachten werd alleen door persoonlijke fouten in de wedstrijd gehouden. Drachten was dan ook niet tevreden over het spel en wisselde na 19 minuten voor de eerste keer.

  Drachten is een ploeg die naast KIOS ook de nodige fysieke spelers tot hun beschikking heeft. Dit zorgde voor veel mooie duels tussen beide ploegen. Drachten wijzigde het plan en ging na de 8-8 meer over de dames spelen. Ondanks dat de dames van KIOS verdedigend de nodige druk gaven, lukte het Drachten door schoten van buiten de 8 meter, de regie in de wedstrijd terug te nemen. Dit was de periode dat KIOS zich in de duels rondom de korf liet aftroeven of werd teruggeroepen door het scheidsrechters duo. Binnen twee minuten was het verschil drie in het voordeel van Drachten, 11-8.

  De dames van KIOS deden direct wat terug en door doelpunten van Fleur Pruim en Janneke Lucas- de Lange werd het verschil teruggebracht tot 11-10. Twee minuten voor tijd was KIOS weer volledig terug in de wedstrijd en maakte Danni Dingsté de 11-11.  Op dat moment kon KIOS vlak voor rust de eerste helft naar de hand zetten. Alleen was het KIOS wat juist steken liet vallen en scherpte miste. Dit gaf Drachten de kans om vlak voor tijd de 12-11 en de 13-11 op het scorebord te zetten.

  Dat het geen goede eerste helft was, dat was duidelijk. Alleen dat ook Drachten niet tot het spel kwam wat zij graag wilden, drong nog niet helemaal door. Investeren in de rebound positie, versnellingen zoeken via de korfzone, persoonlijke fouten eruit halen, van de bal aflopen en verdedigende kwetsbaarheden van Drachten blootleggen. Dit waren de speerpunten voor de tweede helft. KIOS begon die tweede helft goed, Ramon Karsten zette direct de 13-12 op het scorebord. De energie die er toen loskwam kon KIOS niet lang vasthouden. Drachten wist direct te antwoorden met twee doelpunten, 15-12.

  Bij KIOS kwam Hessel Broekhuizen in het veld voor Rogier Nijdam. Na de 15-13 van Janita Zantinge wist Drachten wederom twee keer achter elkaar te scoren, 17-13. Ondanks dat het verschil vier werd, wist KIOS de rug te rechten. Janita Zantinge maakte de 17-14. Martijn Ziel kwam na de 17-14 voor Danni Dingsté in het veld.

  KIOS kreeg nog wel eerst de 18-14 tegen maar wist daarna het tempo om te voeren, meer rebounds te pakken en zo tot meer schoten te komen per aanval. Dit resulteerde direct in een comeback, KIOS wist drie keer achter elkaar te scoren en terug te komen tot 18-17. De doelpunten werden gemaakt door Fleur Pruim (x2) en Janneke Lucas- de Lange.

  De laatste vijf minuten waren aangebroken en net als de vorige wedstrijd tegen Drachten (18-19) zou het er wederom om spannen. Toen maakte Drachten in de laatste secondes van de wedstrijd de winnende.

  Tot aan 21-19 werd er om en om gescoord. De doelpunten van KIOS werden gemaakt door Ramon Karsten en Hessel Broekhuizen. Nog vier minuten de tijd om de druk nog meer op te voeren en nu wel door te pakken. Dit deed KIOS, Lisanne Koster en Martijn Ziel noteerden de 21-20 en 21-21. Lang kon KIOS er niet van genieten, het lukte niet om direct door te stomen. Drachten maakte drie minuten voor tijd de 22-21. Zou KIOS wederom met een punt verliezen en met nul punten huiswaarts gaan? Het antwoord daarop is 'nee'. Door een subtiele bal van Janita Zantinge wist Jarno Hein vanuit zijn rebound positie de 22-22 te noteren.

  Drachten bracht de pinchhitter in die de vorige keer de winnende wist te maken. KIOS reageerde hier direct op en bracht Rogier Nijdam terug in het veld voor Jarno Hein. KIOS wist in de laatste anderhalve minuut nog wel tot grotere kansen te komen dan Drachten. Uiteindelijk werd er geen doelpunt meer gemaakt en werden de punten verdeeld. Voor KIOS een belangrijk punt, Drachten daarentegen komt op vijf punten van de nummer één en lijkt uitgespeeld in deze competitie.

  KIOS speelt volgende week in Ruinerwold tegen Heerenveen. De vorige wedstrijd werd nipt in de slotfase verloren met 24-22. Heerenveen heeft een punt meer dan KIOS, wederom een cruciaal duel voor beide ploegen.

  Doelpuntenmakers:

  Ramon Karsten, Janita Zantinge en Fleur Pruim allen 4, Janneke Lucas de Lange 3, Jarno Hein en Danni Dingsté beiden 2, Hessel Broekhuizen, Martijn Ziel en Lisanne Koster allen 1.