Oprichting
De oprichting in 1920 was in feite de derde poging om in Ruinerwold een korfbalvereniging op te richten Twee eerdere pogingen daartoe waren door onvoorziene omstandigheden na enkele jaren gestrand. In 1907 werd door (onder-)officieren H (oog) V (lug) V (er) opgericht. HVV speelde in Rogat (net buiten de oude gemeentegrens van Ruinerwold) en deed destijds alleen mee aan seriewedstrijden. De jonge vereniging kon het echter tot 1912 bolwerken. Uit een bestuursreglement van 1914 blijkt dat er in dat jaar een tweede poging is ondernomen, maar zoals een ieder zal begrijpen was het geen makkelijke tijd om iets op te richten bij het begin van WO I. Deze korfbalvereniging met de naam TOP (Tot Ons Plezier) is de mobilisatietijd van 1914-1918 helaas niet door gekomen.
De derde oprichting in 1920 was wel succesvol en ditmaal werd de korfbalvereniging KIOS (Korfbal Is Onze Sport) gedoopt. Het sporttenue bestond in die tijd uit een witte blouse/trui met blauwe rok/broek. De velden waren natuurlijk niet zo goed als tegenwoordig en de jongens moesten van tevoren het veld schoonmaken, omdat de koeien er door de week liepen en hun vlaaien achter lieten. De witte blouse/trui werd om die reden al snel vervangen door de kleur groen. Wanneer en waarom de blauwe rok/broek is vervangen door een zwart exemplaar, is niet duidelijk geworden uit de annalen, maar dat het zo is geweest blijkt wel, want in het KlOS-lied (op de wijze van het gymnastenlied) staat toch duidelijk in het tweede couplet: “Dat groen is de hope in iedere strijd. Dat blauw is de trouw aan de club steeds gewijd”.
In 1934 nam KIOS het initiatief tot oprichting van een gymnastiekvereniging op het dorp, zodat de korfballers hun fysieke conditie in de wintermaanden op peil konden houden. Want van zaalkorfbal was toen nog geen sprake. In seizoen 1936/37 werd op initiatief van KIOS met de diverse Ruinerwoldse verenigingen een regeling getroffen om de diverse uitvoeringen meer in overleg te plannen. Samenwerking en een ondernemend karakter is nog steeds een kernkwaliteit van KIOS, wat ook tot uitdrukking kwam in de jaren 80 bij realisatie van de sporthal in Ruinerwold, waar KIOS één van de voorvechters van was, zodat voor de trainingen en thuiswedstrijden in de zaalcompetitie ook in Ruinerwold gehouden konden worden en niet telkens gereisd moest worden.
Succes
De rode draad van het SUCCES-verhaal van KIOS, want je haalt je 100-jarig jubileum niet zonder een groot aantal succesfactoren, is het vele en bekwame kader met o.a. een goed bestuur en een enthousiaste voorzitter. Dat neemt overigens niet weg dat ook KIOS een paar dipjes heeft gehad in de afgelopen tien decennia. De jaren ’40-’45 waren door de ontberingen van WO II zwaar. Met name in het laatste oorlogsjaar waren er bijna geen heren meer, want die moesten immers naar Duitsland om in de fabrieken te werken of ze doken onder. Ook de 60’er jaren waren moeilijk voor deze mooie club, want het ledenaantal daalde van circa 130 naar 40 a 50 leden en het vlaggenschip degradeerde uiteindelijk naar de 3e klasse afdeling Noord.
Na regen komt zonneschijn en na elk dal gaat het weer bergopwaarts; zo ook met KIOS. Vanaf 1972 werd weer gebouwd aan de bloei van KIOS. In seizoen 76/77 werden daar de eerste vruchten van geplukt en was weer sprake van promotie naar de 2e klasse van de afdeling Noord en in 1980 leidde tot een vervolgpromotie naar de 1e klasse van de afdeling Noord. In de jaren 80 werd dit gevolgd met verdere groei van de vereniging naar weer circa 150 leden en ook verdere kwaliteitsgroei in het korfbalspel en een dubbele promotie via de 3e klasse naar de 2e klasse op landelijk niveau.
Begin jaren 90 zakte het vlaggenschip van de vereniging helaas weer wat weg, terug naar de 1e klasse afdeling Noord, thans de 4e klasse (geen afdelingen meer). Vanaf dit moment, zo rond het 75 jarig jubileum van KIOS, wordt een nieuwe groei en gloriefase gestart. In 1998 wordt een grote wens in de vorm van een eigen clubhuis gerealiseerd, wat met het enthousiaste kader mede leidt tot een sterke aanwas van onder andere jeugdleden. Hier blijkt ook talent tussen te zitten wat eind jaren 90 en het begin van de 21e eeuw zesmaal leidt tot deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen in diverse jeugdcategorieën, waarbij ook nog meermalen de beslissende wedstrijd voor plaatsing voor het NK verloren werd.
Deze talentvolle jeugdteams vormden vervolgens de basis voor de kwantitatieve en kwalitatieve groei van KIOS. Het aantal leden steeg naar meer dan 250 leden zo rond het 90 jarig jubileum in 2010. Op dat moment was KIOS ook één van de 10 grootste korfbalverenigingen in Noord Nederland. Ook op het sportieve vlak ging het zeer goed in deze periode. Vanaf 2008 zette KIOS op het veld en in de zaal een opmars in, waardoor in een tijdsbestek van 5 jaar vanuit de 3e klasse promotie werd afgedwongen naar de 1e klasse op het veld en zelfs naar de overgangsklasse in de zaal, het derde niveau van Nederland.
In 2021 speelt KIOS zowel op het veld als in de zaal in de 1e klasse. In deze periode zijn ook vele (jeugd)spelers en speelsters uitgekomen voor de vertegenwoordigende teams van de afdeling Noord (Drenthe en Groningen) en later District Noord (Drenthe, Groningen en Friesland).
Accomodatie
In 2009 heeft KIOS ook op accommodatie vlak een grote stap gemaakt, door de realisatie binnen de brede school van haar nieuwe clubhuis en het daarbij gerealiseerde kunstgrasveld. Hier is op voorspraak van KIOS bewust gekozen voor het multifunctionele karakter van een rubber ingestrooid veld, zodat ook de school, maar vooral ook de voetbal in de winter hier gebruik van kan maken als de korfballers voor de zaalcompetitie naar binnen gaan. Vanaf 2021 gebruikt VVR het veld niet meer, omdat ze nu zelf beschikken over een kunstgrasveld. Dit biedt de mogelijkheden bij de vervanging van het kunstgrasveld over te gaan naar het voor korfbal meer geschikte zand ingestrooide kunstgras.